Puutarhanhoitoa koronan aikaan

Korona ja poikkeusolot nostavat torppailun ja puutarhaunelmoinnin ihan uuteen arvoon. Minkä suloisen arjen pakotien vanhan pihapiirin hoitotyöt tarjoavatkaan.

Kasteluetäisyydellä herää tämän kevään myötä taas henkiin. Mansikan kasvatusta kotipuutarhassa on kokeiltu pari kesää. Ammattiviljelijöiden tekemänä se kyllä näyttää huomattavasti helpommalta kuin täällä vapaa-ajan torpparin hikipajassa.

mansikkamaa perkausvaihe karryissa haketta pysty

Talven aikana kuivuneet mansikanlehdet harjaillaan rivistöjen väliin maata muhevoittamaan. Kuntoilusta käy juurtuneiden rönsyjen maasta kaivaminen. Varsinkin, kun se olisi pitänyt tehdä jo edellisen satokauden päätteeksi. Toolboy keväthuolsi ja otti käyttöön haketuskoneen. Valmis hake odottaa levitystä maalle.

mansikkamaa perkaamaton pysty

Kuten kuvasta näkyy, nuori mansikkamaa tuottaa suuren määrän rönsyjä. Ne ovat juurtuneet, syksyllä kyllä irrotettu emotaimesta, mutta voimien loppuessa jätetty maahan talven yli. Katsotaan, mitä niistä syntyy tämän kevään aikana…

mansikantaimet ruukussa vaaka

Maasta kaivettuja juurtuneita versoja kannattaa ottaa talteen oman tarpeen mukaan. Niillä voi täydentää omaa maata, laajentaa viljelystä entisestään tai perustaa vaikka taimikirppiksen. Nähtäväksi jää, miten nämä talven yli maassa kasvaneet ja nyt ylös kaivetut yksilöt käyttäytyvät.

mansikkamaa valmis pysty

Lopussa kiitos seisoo. Huoltoraivaus on tehty ja hake levitetty. Ei tämä yhtä dramaattista ole kuin rakkaus koleran aikaan, mutta vähintäänkin terapeuttista ja opettavaisen hyödyllistä. Ja ai niin. Torppa-aamiaistemme lempiohjelmasta, ruotsalaisesta Trädgårdstideristä, löytyi (kiitos Malin) tämän kevän lannoitekokeilu: guldvatten. Siitä sitten vähän myöhemmin. Ei muuta kuin juomaan vettä, joka varmasti toimii tähän tarkoitukseen juomista parhaiten.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s