VARFÖR BASILIKA VI HAR JU LIPSTIKKA

P1050232Toolboy ei osannut sanoa, mikä lipstikka on ruåtsiksi, MUTTA hän saa sen nyt anteeksi.

Tiedättekö miksi?

No siksi, että hän teki Kallilan lipstikkaöljypulloon aivan ihanan korkin pihlajasta. Siis, voitteko uskoa: istui tuossa pihaportaalla ja kirvesteli, veisteli, raspasi ja hioi vanhaan lääkepulloon sopivan korkin, jotta voin jatkaa kokeilevaa maalaiskeittiötä. Ihan itketti tuollainen torpparimainen omistautuminen.

Lipstikka. Siis herätys. Sain ihan Kallilan alkuaikoina puutarhaystäviltä lipstikan yrttimaahan, enkä tähän päivään mennessä ole osannut käyttää sitä oikein mihinkään. Se on mahdottoman vahvan arominen. Joskus olen silpunnut sitä pitsakastikkeeseen ja sen sellaista.

Se harmittaa tosi ankarasti, että en keksinyt tätä itse. Sen sijaan nöyrästi kiitän nyt Hesarin kesäkuukausiliitettä ja joitakuita Peppiä ja Aria, jotka avarsivat maailmaani.

Lipstikkapesto, MIKSI OI MIKSI en ole keksinyt sellaista kokeilla??!! Kuukausiliitteessä annettiin ohje pistoulle, mutta muunsin sen pestoksi lisäämällä omaan versiooni myös pinjansiemenet. P1050224

Lipstikka on helppo kasvatettava. Se alkaa kasvaa, kun sen vaan istuttaa maahan.

Tuoksu on todella voimakas, jopa jotenkin ”lihaisa”. Siitä käytetty nimitys selleriyrtti kuvaa aikalailla, mistä on kyse (okei, tässä kohdin Toolboy oli taas sen verran aktivoitunut, että oli etsinyt lipstikan ruotsiksi: libsticka, joku käytti myös termiä selleriört ).

Nypin siis sellerin lehtiä, yhteen annokseen sellainen kolmisenkymmentä on ihan hyvä määrä. Revin ne huhmareeseen ja paloittelin valkosipulia kynnen-pari joukkoon.

Hieroin nämä kaksi aluksi niin hienoksi kun onnistuin saamaan. Sitten lisäsin joukkoon pinjansiemeniä ja taas jatkoin hieromista. P1050228

Sama juttu parmesaanijuuston kanssa. Lopuksi, kun seos oli hyvinkin tahnamaista, lisäsin vähän suolaa, mustapippuria ja öljyä. Öljyä sen mukaan, minkä paksuista tahnaa haluaa.

Toimi oikein hyvin paistetun kanan kanssa. Ja erityisen hyvää oli kyllä ihan pastan lisukkeena.

Seuraava maalaiskeittiön kokeilu on tehdä lipstikkapestoa isompi satsi ja katsoa josko sen saisi säilymään pidempääkin. Juhannukseksi siis tehosekoitin mukaan!

Ja mahdolliset juhannusvieraat, tiedätte mitä tulette saamaan juhannuspöytään. P1050231

Miten sitä onkin niin sokea uusille tavoille soveltaa ikiaikaisia herkkuja! Basilika on aika haastava kasvatettava meidän olosuhteissamme, mutta lipstikka sen sijaan tuottaa satoa vaikka kuinka.

Jokohan olen kehunut sitä tarpeeksi? P1050237

Maailma on muutenkin aika kaunis tällä hetkellä.

Omenapuut ovat päättäneet kukintansa, nyt on syreenien vuoro.

Tänä vuonna saattaa juhannusruusu osua ihan oikealle kohdalleen.

Musasuositus tälle illalle on Ennio Morricone. Hyytävän ihanat Deborah’s theme ja Cockeye’s theme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s